Vad är ett åkeri?

Ett åkeri är ett företag som erbjuder frakt av varor och gods från en plats till en annan. Det spelar egentligen ingen roll vad som transporteras, utan det kan vara allt ifrån byggmaterial, mat, möbler eller kläder. Ett åkeriföretag kan till exempel vara en enskild person som äger en eller flera lastbilar och sedan är knyten till en större transportfirma, till de mest kända för Schenker, DHL och Fedex. Men till exempel flyttfirmor, som erbjuder både frakt av flyttgodset och tjänster där de hjälper till med att bara och lasta, räknas också som åkeriföretag och behöver följa samma regler. Idag fraktas mer än 80% av alla varor som ska levereras i Sverige med lastbil eller långtradare, så åkeribranschen är en relativt stor bransch med många anställda. Däremot har det varit hård konkurrens för de inhemska bolagen de senaste åren då många utländska bolag också erbjuder transporttjänster inom landet, något som har lett till pressade priser och konkurser.

Strikta regler för åkerier

Det finns många lagar och regler som åkerier behöver förhålla sig till. Till exempel behöver du transporttillstånd från Transportstyrelsen för att överhuvudtaget få ta betalt för godstransport, något som också gäller för flyttfirmor. Innan du anlitar ett åkeri för transport eller en firma för flytt kan det vara bra att kontrollera så att den aktuella firman har transporttillståndet i ordning. Det finns också strikta regler för hur länge chaufförer får köra i sträck och hur länge de behöver vila mellan körpassen. En trött chaufför som pressas att köra långa sträckor utan vila och sömn kan i värsta fall orsaka allvarliga trafikolyckor, därför är det obligatoriskt med så kallade färdskrivare i lastbil och långtradare. En färdskrivare registrerar hur långt och länge fordonet kör och kan därför användas för att kontrollera att vilan blir tillräcklig. Transportstyrelsen gör regelbundet kontroller och åkerier kan dömas till böter om inte reglerna följs. Om ett åkeri upprepade gånger bryter mot reglerna och inte låter sina chaufförer få tillräckligt med dygnsvila under långa körningar så kan företaget till slut bli av med sitt transporttillstånd.

Om du vill starta åkeri

Om du vill starta ett eget åkeri så är det viktigt att du har koll på reglerna som beskrivs i stycket ovan. Sedan behöver du troligtvis investera i ett fordon att frakta kundernas varor i. Beroende på vilken typ av varor du tänker transportera så kan olika typer av fordon vara intressanta. Det finns en stor andrahandsmarknad för transportfordon så möjligheten att hitta bilar i bra skick till vettiga priser är stor. När ditt företag är nystartat så kan det vara svårt att från egen ficka finansiera en lastbil eller långtradare, det vanligaste sättet att lösa detta på är att ta lån för att komma igång och kunna göra de investeringar som behövs. Du behöver kontakta din bank för att diskutera men jämför gärna bankernas erbjudanden innan för att få ett bra förhandlingsläge. https://www.sambla.se erbjuder billån som sökalternativ för att kunna jämföra bankernas erbjudanden för lån till fordon. Tänk också på att göra en realistisk kalkyl för hur du ska betala tillbaka när du börjar få intäkter i bolaget.