Motivlackade lastbilar allt vanligare på svenska vägar

Oavsett om du är ny eller har varit igång ett tag i lastbilsyrket har du säkert upptäckt att det är lite mer färggrant och konstnärligt på vägarna nu för tiden. Det finns nämligen en trend som börjar bli ganska vanlig just nu och det är motivlackade lastbilar. På amerikanska vägar har man länge sett dessa konstnärligt dekorerade lastbilar som kör omkring, men i Sverige har det än så länge inte varit så vanligt. Precis som med så många andra saker från USA har det dock äntligen kommit till vårt lilla land i norr. Allra störst chans att få se några riktigt snygga och detaljerade verk har man kanske om man går till olika utställningar för lastbilar, som till exempel Nordic Trophy.

Sveriges snyggaste lastbil

Det är just på Nordic Trophy som Nordens snyggaste lastbil koras och tar man sig dit får man se många originella och färgfulla motivlackerade lastbilar. År 2017 stod det klart att Sveriges snyggaste lastbil finns i Skåne, för den blev bästa svensk i Nordic Trophy när tävlingen hölls i Mantorp. Lastbilen kallas för ”Arctic Griffin” och tillhör Ralf Ekdahl. I hela tävlingen kom den tvåa, men den var alltså den snyggaste lastbilen av alla svenska lastbilar. Själva motivlacket har skapats på så sätt att det ser ut som en is-griffin rör sig ut över lastbilen. Just motiv när det kommer till denna konstform är generellt ganska maskulina och består ganska ofta av monster, kraftfulla djur eller kvinnokroppar i olika förförande poser. Andra motiv som är vanliga att se är eldflammor, symboler från den indianska kulturen och karaktärer från olika filmer samt legendariska kändisar som exempelvis Elvis eller Marilyn Monroe.

Så här går det till

Motivlackering går att göra på alla typer av fordon, som till exempel bilar, motorcyklar eller lastbilar. Det är specialiserade studios eller specialinriktade konstnärer som brukar göra motivlack och ibland kan man hitta dessa konstnärer eftersom de samarbetar med olika bilverkstäder. Det är vanligt att de har en stil som är karaktäristisk för deras konstnärskap så man bör kolla igenom deras övriga verk innan man beställer ett riktigt stort jobb. Att motivlacka en lastbil kan gå på flera tusen, men med Reciva kan du enkelt hitta rätt finansiering. Det går till på så sätt att snabbtorkande lackfärg sprutas i många tunna skikt ovanpå varandra, med hjälp av ett verktyg som kallas för airbrush. När motivet väl sitter på plats applicerar konstnären vanligtvis en klarlack för att målningen ska skyddas och få lite extra lyster.