Mörkerkörning

När vintern börjar närma sig är det ofta mörkt stora delar av dagarna. Om man ska till och från jobb är det ofta mörkt både när man kör dit och när man kör hem. Att köra i mörker är lite speciellt och det är många som aldrig får prova detta när de tar körkort. Första gången man kör i mörker kan det vara bra att ha sällskap med någon som kan ta över om man tycker att det blir för obehagligt. Det är också bra om man kan hålla sig på en mindre väg där man inte behöver köra speciellt fort. På så sätt kan man känna att man har kontroll över bilen och situationen även om mörkret ligger tätt. Innan man ska ut och köra i mörker är det mycket viktigt att man ser till att bilens lysen fungerar ordentligt så man både ser och syns ordentligt. På så sätt kan man undvika olyckor.

Hur kör man i mörker?

Att köra i mörker är speciellt. många är rädda för mörkerkörning, men egentligen helt i onödan. När man kommer till en situation där man tvingas köra i mörker gäller det att ta det lugnt. Om man tycker att det är otäckt är det bra att hålla nere farten. När man sitter bakom ratten under mörkerkörning är det lätt att bli fartblind. Det är därför bra att då och då titta på hastighetsmätaren. När man kör i mörker är det viktigt att hålla uppmärksamheten skärpt. I mörker rör sig ofta djur över vägen och eftersom de inte har reflexer på sig är det svårare att upptäcka dem när det är mörkt. Dessutom rör sig djuren ofta fort och kan plötsligt kasta sig ut från vägkanten. Har man då för hög fart är det svårt att hinna stanna och olyckan kan vara ett faktum. Dagens bilar har ofta mycket effektiva helljus och många väljer dessutom att montera extra ljusramper på bilen för ännu bättre sikt. Med fler ljus ser man bättre och mörkerkörningen kan bli mindre otäck.

Att köra på småvägar i mörker

När man kör på mindre vägar är risken än större att stöta på vilda djur än på stora vägar. På de mindre vägarna är det ofta skog omkring vägen, vilket kan göra det ännu svårare att upptäcka djur och annat som rör sig omkring vägen. Om man själv äger marken där vägen ligger kan man på olika sätt förhindra att djuren går upp på vägen. upptäck viltet med en åtelkamera och sätt upp stängsel där de går över eller skapa utfodringsplatser vid sidan av vägen så djuren slipper leta mat. Detta är bara några av de sätt man kan använda för att minska djur på eller vid vägen. En regel att hålla när man kör på småvägar i mörker är att ha låg hastighet, tända lysena på bilen och ha uppsikt framåt. Här behövs i stort sett inga backspeglar, utan ögonen måste vara riktade framåt, på vägen och i vägkanterna. På så sätt kan man minska olycksrisken.