Vinterdäck för lastbilar

I Sverige har vi som bekant vinter majoriteten av årets månader, och därför råder vissa regler kring när man får och när man måste ha vinterdäck på sin bil. Reglerna kring vinterdäck ser dock annorlunda ut för lastbilar och andra tunga fordon än för personbilar.

tire-tracks-497461_960_720För tunga lastbilar gäller till exempel att de måste ha vinterdäck så fort det råder vinterväglag, ett krav som gäller alla däck på drivaxlarna. Mönsterdjupet på däcken för tunga fordon ska vara minst 5 millimeter vid vinterväglag, vilket alltså är djupare än för personbilar.

Eftersom kraven på vinterdäck för lastbilar är högre än de för personbilar, bland annat vad gäller mönsterdjup, är det viktigt att man förvarar däcken på rätt sätt under sommarhalvåret, för att de ska hålla sig i gott skick så länge som möjligt. Det innebär bland annat att de ska förvaras i ett relativt svalt, torrt utrymme där de inte exponeras för ljus. Om du äger en eller flera lastbilar kan det därför vara en bra idé att bygga ett förvaringsutrymme särskilt för däcken. Du hittar allt material du behöver på Byggmax.se. Då sparar du inte bara pengar på att du kan använda dina däck ett år till, utan också på billigt byggmaterial.