Euro Truck Simulator

En typ av datorspel som blivit väldigt populära är simulatorspelen, inte minst tack vare den välgjorda lastbilssimulatorn Euro Truck Simulator som släpptes i slutet av augusti 2008. I spelet antar man rollen som en lastbilschaufför och får olika uppdrag inom Europa som kan handla om att till exempel köra en trailer med livsmedel eller andra varor mellan två städer på kartan.

Kanske kör du en Mitsubishi Outlander eller Volvo V60 till vardags men har alltid haft en hemlig dröm om att få köra en stor mullrande lastbil på flera ton. Då är det perfekt att man kan göra detta virtuellt framför datorn där hemma. Vill man vara riktigt seriös kan man köpa till en ratt och pedaler och koppla in till datorn. Men annars går det bra att använda sig av mus och tangentbord eller en handkontroll för att köra.

Viktigt att köra försiktigt

Eftersom spelet är en simulator kan man inte köra som en biltjuv, som man normalt brukar göra i Grand Theft Auto och liknande spel. Här gäller det att köra på rätt sida av vägen, använda blinkers och inte köra mot rött när trafikljusen slår om. Då får man nämligen böter och det får man även om man råkar krocka och skada sitt fordon. Krockar man för många gånger måste man till slut reparera sin lastbil, vilket kostar pengar. Det gäller också att anlända i tid till destinationen med godset. Är man för sen förlorar man nämligen pengar på det.

Svenska städer i uppföljaren

I oktober 2012 kom uppföljaren Euro Truck Simulator 2 som har mer realistisk grafik och dessutom licenser för riktiga lastbilsmärken som Scania, Volvo, Renault, DAF, Mercedes-Benz och MAN. Det har även släppts ett flertal expansionspaket (DLC:n) till spelet:

  • [b]Going East[/b] kom 2013 och lade till Ungern som nytt land på kartan, samt nya städer i Polen, Tjeckien och Slovakien.
  • [b]Scandinavia[/b] (2015) lägger till de skandinaviska länderna Sverige, Norge och Danmark. I Sverige kan man köra i virtuella, om än komprimerade versioner, av bland annat Stockholm, Örebro, Uppsala, Västerås, Linköping, Malmö och Göteborg.
  • [b]Vive la France[/b] (2016) adderar nya städer i de södra och västra delarna av Frankrike.
  • [b]Bella Italia[/b] (2017) inkluderar Italien i spelet med städer som Rom, Napoli och Palermo.
  • [b]Beyond the Baltic Sea[/b] är det senaste DLC:t och släpptes i slutet av 2018. Det lägger till länderna på andra sidan Östersjön: Litauen, Estland, Lettland, delar av västra Ryssland och södra Finland.

American Truck Simulator

En spinoff till Euro Truck Simulator släpptes även 2016 i form av American Truck Simulator där man istället kör lastbilar av amerikanska märken som Peterbilt och Kenworth. Man kör givetvis även i USA och har tillgång till städer som bland annat Los Angeles, San Francisco, San Diego, Santa Cruz, Oakland, Stockton och Sacramento.