Den enorma nyttan av lastbilen

Allt har åkt lastbil

Har du någon gång tänkt på vilket fantastiskt arbete som utförs av våra riddare på landsvägen? Jag menar förstås lastbilschaufförerna, utan dem skulle faktiskt vilket samhälle som helst stanna upp och sluta att fungera. Några av er har säkert hört det gamla uttrycket “allt har varit i säck innan det kom i påse”. Med det menas lite olika saker. Men ett nybildat ordspråk som jag vill slå ett slag för som alla kan förstå innebörden av är “allt har varit i lastbil innan det kom i påse”. Det finns väl i stort sett ingenting som du kan köpa i affären, vilken affär som helst hyundai.se, som inte har kommit dit med lastbil.

Lastbilarna och alla transporter blir bara viktigare och viktigare i dagens samhälle. Dagens globala handel skulle vara otänkbar utan lastbilarna. De hjälper till att föra råvarorna till fabrikerna där alla saker produceras. Sedan för de produkterna till handlarna eller ofta till hamnarna för vidare transport ut i världen. När fartyget har kommit till sin destination är det återigen lastbilarna som för varorna till antingen mellanlager eller direkt till de lokala handlarna. Tänk lite på det nästa gång du köper en avokado eller nya jeans och sänd en tacksamhetens tanke till alla dessa chaufförer!

Framtiden för lastbilen

Nu experimenterar man med självkörande lastbilar som man tänker köra i konvojer över kontinenterna. Det skulle kunna leda till lägre priser för oss i butikerna. Det man tänker på är att man ska spara kostnaden för chaufförerna och dessutom kunna utnyttja lastbilarna dygnet runt. Man tror även att det ska gå åt mindre bränsle om lastbilarna kör själva eftersom många av dagens chaufförer är piskade att köra så fort som möjligt, och det är inte bränslesnålt. Man kan tycka att chaufförerna är tvingade till detta hetsiga och osäkra körsätt på grund av de som gör upphandlingarna på transporterna. Det är väl upphandlarnas fel och inte chaufförernas som tvingar de senare till denna stress. Om upphandlarna faktiskt tog reda på vad det kostar att köra miljövänligt och trafiksäkert i fråga om tid och betalade därefte skulle många av dessa problem försvinna.

Det är inte bara fördelar med självkörande lastbilar. Man kan behöva bygga om motorvägarna för att anpassa dem till konvojer av lastbilar som kör i lägre hastigheter. När systemet med de självkörande lastbilarna är fullt utbyggt kommer det leda till stora arbetslöshetstal. Det är alla hundratusentals chaufförer förstås, men även väldigt många kringjobb som berörs. Dagens bensinstationer och vägkrogar lever till stor del på våra trötta och hungriga lastbilschaufförer. Det kommer förmodligen leda till nedläggningar av en hel del bensinstationer, vägkrogar och motell med ytterligare arbetslöshet som följd om våra lastbilschaufförer försvinner. Men allt det här ligger ännu långt in i framtiden och det finns många saker att lösa innan de självkörande lastbilarna tar över. Just nu är det faktiskt brist på chaufförer, så om du är sugen på att se dig om under tiden du jobbar, sök till lastbilschaufför! Du kommer att behövas länge än.