Rastplatser för lastbilar

Lastbilschaufförer tillbringar ett stort antal timmar stillasittande bakom ratten, och de korta bensträckare de får när de tar en paus på någon av de rastplatser som finns runt om i landet längs med vägarna är därför mycket viktiga.

Ungefär 350 av dessa rastplatser sköts och underhålls av Trafikverket. På Trafikverkets rastplatser får man inte stanna mer än 24 timmar, men de passar utmärkt för en lastbilschaufför som vill sträcka på benen eller ta en kort tupplur. Standarden och faciliteterna på de olika rastplatserna kan variera, men det som alltid finns tillgängligt är toaletter, informationstavlor, sittplatser, bord och soptunnor. Det går med andra ord även utmärkt att kombinera bensträckaren med ett mellanmål eller sin lunchrast. Det kan också vara en bra idé att ta en kort promenad i omgivningarna, eftersom kroppen inte mår bra av att sitta stilla för länge.

Även den mest välutrustade rastplats är dock ingen ersättning för hemmets lugna vrå, och de flesta lastbilschaufförer tycker nog att det är den allra bästa delen av jobbet: att komma hem. Om man vill vara säker på att man har ett varmt och ombonat hem som väntar på en efter arbetspassets slut kan man till exempel installera en CTC värmepump. Då kan man vara säker på att det kommer att kännas skönt att komma hem.